Genomineerden Sportvrouw van het jaar 2023

Merel Groeneweg
Zeilster
Merel Groeneweg begon in 2015 als bemanning in de tweemansboot Cadet. Samen met haar stuurman behaalde ze mooie internationale resultaten. Vanaf 2017 is Merel zelf stuurvrouw. Eerst in de Cadet en de laatste jaren in de veel grotere vierpersoonsboot j70. Merel zeilt voor twee teams; WSV Giesbeek en Bocholter Yacht Club in Duitsland. Met die laatste behaalde ze in 2022 de eerste plaats in de hoog aangeschreven Deutsche Jugend Segel Liga! In 2023 behaalde Merel een 4e plek op de Möhne Cup en een 6e plek in zowel de HelgaCup als de Youth Sailing Champions League. Met deelnames aan de Women Sailing Champions League en het Open Nederlands Kampioenschap J70 hoort Merel met haar team bij de top van Europa.
Esmée Peperkamp
Wielrennen
Esmée Peperkamp van profteam DSM reed in 2023 alle grote wielerrondes bij de vrouwen. De Giro en de Vuelta voltooide ze het eindklassement in de top20. De Tour de France reed ze als meesterknecht voor Charlotte Kool en Juliete Labous. Esmée loodste haar teamgenotes naar mooie etappe-uitslagen en een 5e plaats in het eindklassement. In de klassiekers heeft Esmée een wat vrijere rol en valt ze op door haar aanvallende rijstijl. Ze kleurde Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, NK, Dwars door de Westhoek, Tour de Romandië en Tre Valli Varesine tot diep in de finale.
Bregje Sloot
Hardlopen
Bregje Sloot hoort bij de snelste Nederlandse vrouwen op de middenafstanden in de atletiek. Ze werd in 2023 Nederlands Kampioen op de 800 meter. Een bijzondere prestatie na een lange periode van blessures! Tijdens de P-T-S Meeting Banská Bystrica in Slowakije verbeterde Bregje haar persoonlijk record op de 800 meter tot 2.01,30. Het leverde haar een 7e plaats op in dit internationale veld. Het is de 11e tijd ooit door een Nederlandse atleet gelopen. In 2023 bracht Bregje bij de CITIUS Meeting in Bern haar PR op de incourante 1.000 meter terug naar 2.42.01. In 2024 richt Bregje zich helemaal op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs.